Pistonlu kompresör bakımı sırasında görev alan kişilerin bu alanda uzman ve deneyimli teknisyenler olması öncelikli şartlardan biridir. Bunun yanında kompresör bakımında her zaman titiz ve özenli bir işçilik ortaya koymak ve hemen her açıdan arızanın meydana gelme nedenini değerlendirmek gerekir. Pistonlu kompresörlerde oluşan arızaların başlıca nedenleri arasında yetersiz soğutma sistemi yer alır. Bu kompresörler genelde yeterli bir soğutma sistemine sahip değildir ve oluşan arızaların ana nedeni soğutma sistemi olarak görülür. Ayrıca pistonlu kompresörleri bir araya getiren parçalar aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Ana gövde
- Krank
- Biyel kolu
- Piston
- Segman
- Silindir
- Sibop
Pistonlu kompresörler, genel olarak bu parçalardan oluşur ve parçaların tamamı sistem içerisinde birbiri ile ilişki halindedir. Bunun yanında pistonlu kompresörler araç motorları ile kendisini bir araya getiren parçalar açısından büyük bir benzerlik gösterir.
Pistonlu kompresörlerin bakımında ise soğutma sistemi kaynaklı arızalar ön plana çıkar. Çünkü bu makinelerde yeterli bir soğutma sistemi bulunmaz ve arızalar ise genelde soğutma sistemine bağlı olarak ortaya çıkar. Kompresör içerisinde yer alan soğutma sistemi, makineyi yeteri kadar soğutamadığı durumlarda ve kompresör de sürekli çakışma halinde ise siboplar bir süre sonra çok fazla ısınmaya başlar. Bunun ardından ısınan siboplar yağ seviyesinin de düşmesi ile segmanlarda yağsızlıktan aşınma sorunları ortaya çıkmaya başlar. Segmanlar aşınma oluşumu ise diğer parçalarda çeşitli hasarlar meydana gelmesine neden olur.
Eğer bir kompresörde yağ seviyesinden kaynaklı segmanlarda aşınma oluşuyorsa ilk olarak silindirler çizilebilir. Daha sonra ise silindirlerden kopan parçalar pistonlara veya biyel koluna zarar verebilir. Tabi aynı zamanda krank rulmanlarının da bozulması ve biyel koluna bağlı olarak gövde üzerinde kırılma ya da çatlamaların da meydana gelmesi mümkün olur. Bu sorunların oluşması halinde pistonlu kompresör çalışmayı durdurur ve hatta bir daha çalışmaz hale gelebilir. Bunun sonucunda ise uzman ve deneyimli kişiler tarafından tamir edilmesi gerekir.
Pistonlu kompresörlerin bakımı sırasında ilk olarak yağ seviyesi kontrol edilir. Bunun ardından yağ seviyesi düşük ise ortaya çıkabilecek diğer sorunlar üzerinde analizler yapılır. Aynı zamanda kontrol edilen başka bir nokta ise yağ sızıntısı olup olmadığıdır. Yağ sızıntısı ile beraber kompresörün çalışma anında farklı bir ses çıkarıp çıkarmadığını da bakılır. Kompresörün basınç oranı, soğutma sistemi ve titreşim gibi durumlar da yine bakım esnasında kontrol edilmesi gerekenler arasında yer alır.
Kompresörün bakımında çeşitli ölçümler ve testler yapılır. Bu kontrol ve testler, kompresörün tam olarak hangi nedenle arızalandığını tespit etmek içindir. Ayrıca parça değişimini gerekli olup olmadığı da yine kontroller ve testler ile ortaya çıkar. Eğer parça değişimi gerekiyorsa bu değişimin mutlaka orijinal ya da orijinal yakın parçalar ile yapılması büyük bir önem arz eder. Gerekli işlemlerin ve parça değişimini yapılmasının ardından kompresör bakımı sona erer ve tekrar kompresör çalıştırılarak denemeler yapılır. Eğer çalışma sırasında herhangi bir sorun gözlenmiyor ise kompresör kaldığı yerden çalıştırılmaya devam eder.